Header foto Vn Kozijntechniek logo
'Zachte' lening voor huisverbetering

DOMBURG - De provincie Zeeland heeft drie miljoen euro uitgetrokken voor 'duurzame woningverbetering voor particulieren'. Dat geld wordt verdeeld over alle Zeeuwse gemeenten. Voor Veere is 225.000 euro gereserveerd.

De bedoeling is dat bezitters van een huis - met een maximale WOZ-waarde van 170.000 euro - een zogenaamde 'zachte' lening kunnen aanvragen bij de gemeente om hun huis energiezuiniger, duurzamer of levensloopbestendig te maken.

Het gaat hierbij niet om het plaatsen van een luxe keuken, maar om zaken als het herstel van gevels, dakconstructies en spouwmuurisolatie tot nieuwe kozijnen en het verwijderen van asbest. Maar ook het toegankelijk maken van een huis voor een rolstoel of het installeren van een grijs-watercircuit tellen mee.

De woningbezitter moet er wel zelf wonen, huisjesmelkers of tweede-woningen komen niet aan bod. De lening heeft een vaste rente van 1 procent. Het minimum leenbedrag is 5000 en het maximum 30.000 euro. De uiterste looptijd is 20 jaar.

Oudere woningen lopen vaak achter als het gaat om energiezuinigheid. Daar valt dus nog veel winst te behalen, zowel voor de portemonnee van de bewoners in de vorm van lagere energiekosten, als voor het milieu.

De regeling is in grote lijnen vastgesteld door de provincie, maar iedere gemeente heeft veel speelruimte om daar invulling aan te geven in een eigen verordening. Zo kan een bepaald gebied, waar veel oudere woningen staan, aangewezen worden. Ook zou het bouwjaar van een huis een voorwaarde kunnen zijn.

De raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkelingen in Veere boog zich deze week over de regeling. DTV vroeg zich af of er een inkomenstoets komt omdat het 'ongewenst is dat bijvoorbeeld mensen met een hoger inkomen, zoals gedeputeerde Marten Wiersma die zelfs met het opknappen van zijn woning in de krant stond, in aanmerking komen ten koste van de minder draagkrachtigen'.

Wethouder Chris Maas gaf aan dat de WOZ-waarde op zich al een selectie is, maar zegde toe te bekijken 'wat de mogelijkheden voor zo'n toets zijn'.

De VVD wilde weten in hoeverre de bewoner zelf zijn huis kan opknappen en toch de regeling kan benutten. Maas zoekt ook dat verder uit. Het duurzamer maken van een huis wilde de VVD benadrukt zien in de Veerse verordening; 'dat staat er nu niet duidelijk in'.

De provincie heeft de drie miljoen gebaseerd op het totaal aantal woningen in Zeeland ouder dan 1970.

 

BTW actie 2013


Nieuwe kozijnen in woning VN KozijnTechniek

Nieuwe kozijnen in woning VN KozijnTechniek

Nieuwe kozijnen in woning VN KozijnTechniek

Copyright (c) VN KozijnTechniek